Geen juiste referentieobjecten gebruikt

Dossiernummer: 20200114
Datum uitspraak: 30 oktober 2020

Klager vindt dat de taxatie van zijn luxe appartement te laag is uitgevallen. Hij verwijt de taxateur dat deze niet de juiste referentieobjecten heeft gebruikt ter onderbouwing.

De taxateur verklaart dat zij 3 referenties heeft gezocht maximaal 1 jaar voor de taxatiedatum, waarbij zij 3 appartementen heeft gevonden, 2 in hetzelfde appartementencomplex, één iets verderop in hetzelfde postcodegebied.

Het Tuchtcollege vindt dat één van de referenties, die 1/3 kleiner is dan het getaxeerde object en qua ligging en uitzicht minder aantrekkelijk is, niet goed vergeleken is met het getaxeerde. De taxateur had verder onderzoek moeten doen naar meer geschikte referentieobjecten, bijvoorbeeld verder terug in de tijd. Hierbij overweegt het Tuchtcollege dat het appartement naast dat van klager is verkocht voor een aanzienlijk hogere prijs, zodat de taxateur had moeten vermelden waarom die transactie niet als referentie kon worden meegenomen.

De klacht is gegrond, maar het Tuchtcollege vindt de schending van de regels niet dusdanig onzorgvuldig dat een maatregel nodig is.

De klachtonderdelen over de betaling van de factuur en de kosten voor de procedure behandelt het Tuchtcollege niet, omdat dat niet kan op grond van het Reglement Tuchtrechtspraak.