Verkeerde methode voor taxatie perceel

Dossiernummer: 20200225

Datum uitspraak: 29-6-2020

Klager wil een perceel van de gemeente kopen om zijn tuin te vergroten. Op het perceel mag niet gebouwd worden, maar omdat het perceel iets groter is dan 100 m² moet het getaxeerd worden.

Klager vindt de getaxeerde waarde veel te hoog, en dient een klacht in.

De taxateur licht toe dat hij het perceel niet persoonlijk heeft geïnspecteerd, omdat hij de omgeving goed kent. Er is geen sprake van snippergroen, omdat het perceel meer dan 100 m² is. Hij heeft twee methoden gebruikt; de residuele methode en de vergelijkende methode.

Het Tuchtcollege vindt dat de taxateur in het taxatierapport voldoende heeft uitgelegd waarom hij het niet nodig vond het perceel te inspecteren, het gaat om een klein perceel openbaar groen in een omgeving waar de taxateur goed bekend was.

De residuele methode vindt het Tuchtcollege hier niet terecht want er is niets te bebouwen. Bij de vergelijkende methode vindt het Tuchtcollege dat de taxateur onderscheid had moeten maken tussen percelen die wel en die niet bebouwd konden worden.

Dat heeft de taxateur nagelaten. Daarom is de klacht gegrond en krijgt de taxateur als maatregel een berisping opgelegd.