Assessments scholingstraject woningtaxateur per april van start

23 maart 2023
Publicaties

Vanaf april 2023 gaan de assessments scholingstraject woningtaxateur van start. Alle geregistreerde woningtaxateurs ontvingen van NRVT reeds een aankondiging met daarin het jaar en kwartaal waarin zij voor het assessment aan de beurt zijn. Het assessment wordt afgenomen door de exameninstellingen Beroepsexamens Makelaars en SVMNIVO.

Pilot assessments Expertcommissie Wonen

In de aanloop naar april 2023 hebben een aantal Register-Taxateurs en leden van de Expertcommissie Wonen deelgenomen aan de pilot rondom het assessment scholingstraject woningtaxateur. Expertcommissielid Sytske Kooijman vertelt:

Hoe heb je je voorbereid op het assessment?
"Ik heb de handleiding goed doorgelezen en de twee taxatiedossiers geüpload. Ter voorbereiding op het assessment heb ik uiteraard mijn ingeleverde taxatiedossiers goed doorgenomen.”

Hoe verliep het gesprek met de assessor?
“Het gesprek met de assessor verliep als een goed gesprek tussen twee taxateurs. Met collega-taxateurs ga ik in het algemeen snel in discussie over uitgangspunten. Op enig moment heb ik mijzelf er dan ook aan moeten herinneren dat het toch een assessment was.”

Heb je leerpunten meegenomen uit het assessment?
“Ja zeker! Ik was mij er niet van bewust dat je de oppervlakte van een parkeerplaats in een parkeergarage conform de Branchebrede Meetinstructie ook moet opmeten en vermelden in je taxatierapport.”

Heb je nog tips voor woningtaxateurs die binnenkort het assessment gaan afleggen?
“De belangrijkste tip is om de handleiding goed door te lezen – indien nodig je kennis op te frissen – en je ingeleverde taxatiedossiers goed door te nemen. Het assessment gaat feitelijk over werk dat je dagelijks doet.”

Tot slot

Voor meer informatie over het assessment scholingstraject woningtaxateur verwijzen wij u naar de handleiding en naar de veelgestelde vragen. U treft de handleiding in Mijn NRVT onder ‘Downloads’.


Terug naar overzicht