EVS-eisen t.a.v. AVM-waardering

26 augustus 2021
Publicaties

Er bereiken ons nog steeds vragen over hoe de Register-Taxateur zich kan vergewissen van de robuustheid van een modelwaarde bij het uitvoeren van een Bureauwaardering. Zoals wij ook hebben aangegeven in onze Q&A Bureauwaardering woningfinanciering van 4 juni jl. kan de Register-Taxateur vertrouwen op de robuustheid indien gebruik wordt gemaakt van een onder toezicht staande procesbegeleider. In alle andere gevallen moet de Register-Taxateur dit zelf vaststellen.
 
In dit verband verwijzen wij ook naar de aanbevelingen uit het 2018 Matysiak Report. EVS stelt dat opvolging van die aanbevelingen taxateurs in staat stelt de robuustheid van een modelwaarde te beoordelen. De 10 aanbevelingen zijn door EVS samengevat in haar nieuwsbrief van mei 2021:

Zoals ook in de Q&A Bureauwaardering woningfinanciering staat aangegeven is het sluitstuk een accountantsverklaring die bevestigt dat deze informatie juist is.
 
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de handreiking over het transparant maken van de performance van taxatiemodellen: klik hier voor de handreiking. Feitelijk dekt deze performance rapportage met name punt 5 van de EVS-eisen af.


Terug naar overzicht