Te weinig werkervaring: eerst meester-gezeltraject

Dossiernummer: CvB20200221

Datum uitspraak: dinsdag 28 juli 2020

Een taxateur wil zich inschrijven in de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed van NRVT. Hij meldt zich eind 2019 aan met zijn praktijkdiploma dat hij bijna een jaar eerder haalde. NRVT beoordeelt zijn werkervaring echter als onvoldoende en zijn aanvraag wordt afgewezen per e-mail.

Doordat hij geen besluit krijgt, maar een e-mail, dient hij te laat beroep in. De Commissie van Beroep neemt het beroep toch in behandeling, omdat NRVT de taxateur niet heeft gewezen op de beroepstermijn.

De taxateur maakt bezwaar, omdat het volgens hem niet klopt dat hij een praktijkdiploma moet hebben van maximaal 1 jaar oud, maar wél twee jaar werkervaring. Hij werkt sinds 2016 in de vastgoedsector, maar heeft minder dan 1 jaar relevante werkervaring bij een overheidsinstantie. Hij doet een beroep op afspraken tussen zijn werkgever (de overheidsinstantie) en NRVT. Nu moet hij het meester-gezeltraject volgen, en vrijwel opnieuw beginnen.

NRVT geeft aan dat – onder de oude regels – iemand die in de Kamer BV wil worden opgenomen, over twee jaar relevante werkervaring moet beschikken. Dat kan blijken uit 20 taxaties in de afgelopen twee jaar. Dat er met werkgevers van interne taxateurs afspraken zijn gemaakt dat een taxatiebeoordeling onder bepaalde voorwaarden ook kunnen gelden als taxaties, maakt geen verschil. Ook dan moet de interne taxateur twee jaar relevante werkervaring aantonen.

De verlengde overgangsregeling tot 31 december 2020 helpt de taxateur ook niet. Hij komt dan nog steeds niet aan de vereiste ervaring.

Het beroep wordt afgewezen. NRVT heeft hem terecht niet opgenomen in het register.

Omdat de taxateur niet voor 1 januari 2020 ingeschreven is, moet hij het nieuwe meester-gezeltraject volgen. Bij de hoorzitting is door NRVT toegelicht dat vanwege zijn werkervaring, een kortere doorlooptijd van het meester-gezeltraject te verwachten is.


Terug naar overzicht