Miscommunicatie over verbouwing

Dossiernummer: 22438

Datum uitspraak: woensdag 11 januari 2023

Klagers kopen een woning en vragen een taxatierapport (zonder verbouwing) aan voor de financiering. Daarna blijkt dat de woning toch nog verbouwd moet worden. De verbouwingsspecificatie die wordt nagestuurd aan de taxateur, blijkt niet te kloppen. Er volgen veel e-mails en telefoontjes. De taxateur rondt het taxatierapport af. Dit taxatierapport wordt gevalideerd door het NWWI. Direct daarna gaat de taxateur met vakantie. Tijdens zijn vakantie komen klagers erachter dat niet de juiste verbouwingsspecificatie is opgenomen in het rapport. De taxateur zegt dat hij dat niet meer kan aanpassen omdat het rapport al is gevalideerd.

Klagers dienen een klacht in. Tijdens de procedure blijkt dat de opdracht is verstrekt door een tussenpersoon en dat de communicatie gedeeltelijk in het Engels verliep. Dat heeft ruis in de communicatie gegeven. Ook geeft de taxateur toe dat hij een bijlage bij een mail nét voor zijn vakantie niet meer geopend heeft. Daardoor heeft hij de definitieve verbouwingsspecificatie gemist.

Het tuchtcollege overweegt dat meerdere factoren de communicatie hebben bemoeilijkt, en dat dat niet geheel aan de taxateur te wijten is. Wel is verwijtbaar dat hij op de hoogte had kunnen zijn van de juiste gegevens. Daardoor is de klacht deels gegrond en wordt de taxateur een waarschuwing opgelegd.


Terug naar overzicht