Woningtaxatie tot op de euro gelijk aan de koopsom is geen toeval

4 juli 2019
In de media

Onevenwichtigheden op de woningmarkt vormen het grootste risico voor de stabiliteit, zo valt te lezen in het recente Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB). De disbalans schuilt in het verband tussen de huizenprijzen en de consumentenbestedingen. In Nederland leidt een daling van de huizenprijs met 1 procent tot een consumptiedaling van 0,18 procent. Via die route kan het ploppen van de woningmarktbubbel zelfs een recessie inluiden.

Taxateurs pompen woningprijzen kunstmatig op. Van het ministerie van Financiën en de financiële toezichthouders krijgen woningtaxateurs het verwijt dat zij zich niet laten leiden door de werkelijke waarde van een woning, maar hun oordeel afstemmen op de wensen van de betrokken partijen. Denk aan makelaars, hypotheekbemiddelaars, hypotheekverstrekker en kopers.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet de Tweede Kamer in mei 2018 in een brief weten dat hij de pogingen van de taxatiesector om tot zelfregulering te komen, als mislukt beschouwt. De taxaties zijn volgens de minister vaak te hoog en te zeer afgestemd op de overeengekomen koopsom. Eind 2018 stelde hij een werkgroep samen, die nog altijd naar oplossingen zoekt.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Follow The Money


Terug naar overzicht