Basisopleiding Register-Taxateur
De route tot Register-Taxateur bestaat uit twee onderdelen: een theoretische basisopleiding en praktijkervaring in de vorm van het meester-gezeltraject.
U volgt een basisvastgoedopleiding bij een van de opleiders en sluit deze af met een examen[1]. Daarna volgt u de vervolgopleiding tot taxateur met de specialisatie Wonen, Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk en Agrarisch Vastgoed, WOZ-woningen of WOZ-niet-woningen bij een van de opleiders. Het examen voor deze specialisatie (basisdiploma taxateur) kunt u afleggen bij SVMNIVO of Beroepsexamens Makelaars. Daarnaast volgt u het meester-gezeltraject waarvoor u zich aanmeldt bij NRVT.
[1] Als basisvastgoedopleiding gelden de volgende diploma’s: Basistheorie Vastgoeddeskundige van SVMNIVO, Basisopleiding Vastgoeddeskundige van Beroepsexamens Makelaars en HBO Vastgoed en Makelaardij aan Fontys, Hogeschool Rotterdam, Hanzehogeschool Groningen en Saxion.
Beroepscompetentieprofiel Register-Taxateur
Wat moet een Register-Taxateur kunnen? Welke rollen kan een taxateur vervullen? Hoe ziet de toekomst van het taxatievak eruit? In het Beroepscompetentieprofiel Register-Taxateurs leest u alle beroepsvereisten. Het beschrijft onder meer:
- taken en werkprocessen
- vakkennis en vaardigheden
- competenties
Download het beroepscompetentieprofiel
Opleidingsprofiel
Het opleidingsprofiel gebruiken opleiders bij de ontwikkeling van taxateursopleidingen. Het beroepscompetentieprofiel diende als basis:
- de kerntaken en werkprocessen zijn uitgewerkt in leerresultaten
- de vakgebieden zijn uitgewerkt in kennis en vaardigheden
De vastgestelde leerresultaten, vakkennis en -vaardigheden geven aan wat de beginnende Register-Taxateur aan het einde van de opleiding moet kennen en kunnen. In het verlengde van onze regelgeving, stelden we het opleidingsprofiel principle-based op; het document geeft kaders op hoofdlijnen.
Download het opleidingsprofiel
Toetstermen en leerresultaten
Deskundigheid, onafhankelijkheid, objectiviteit en integriteit