3 vragen over de gegevensverstrekking van NWWI aan NRVT

7 september 2020
Publicaties

Naar aanleiding van het bericht NRVT versterkt toezicht met data NWWI in de nieuwsbrief van 14 juli 2020, zijn ons diverse vragen gesteld. Hier geven we een nadere uitleg bij de meestgestelde vragen:
 

Waarom verstrekt NWWI gegevens aan NRVT?

NWWI is op grond van haar aansluiting bij NRVT verplicht gegevens aan NRVT ter beschikking te stellen. NRVT gebruikt die gegevens voor het doorlopend toezicht op de Register-Taxateurs. Via risico-georiënteerd doorlopend toezicht spoort NRVT de minder presterende taxateurs op. Indien nodig legt NRVT passende maatregelen op. Dat kan variëren van een enkele aanbeveling, tot het indienen van een klacht bij Stichting Tuchtrechtspraak NRVT.

Bij het valideren van taxatierapporten controleert NWWI onder meer of het taxeren conform de reglementen van NRVT is uitgevoerd. Met de uitkomsten van deze controles voert NWWI kwaliteitsanalyses uit op het niveau van de individuele Register-Taxateur. Deze analyses zijn van belang voor het doorlopend toezicht dat NRVT op de Register-Taxateurs uitvoert. NRVT kan hiermee een betere risicoselectie maken en dat brengt de zelfregulering naar een nog hoger niveau. Daarom hebben NWWI en NRVT een nadere invulling gegeven aan de bestaande overeenkomst. In de nieuwe overeenkomst is vastgelegd dat NRVT ook inzicht krijgt in de beoordeling van de individuele taxateurs, per fundamenteel beginsel van NRVT, en de wegingscriteria die daaraan ten grondslag liggen.
 

Voldoet de gegevensverstrekking aan de AVG?

Deze gegevens zijn hoofdzakelijk persoonsgebonden. Daarom hebben zowel NWWI als NRVT de privacyrisico’s in kaart laten brengen, door middel van een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Hieruit blijkt dat de gegevensverstrekking voldoet aan de AVG. Het gebruiksdoel ligt in het verlengde van onze activiteiten en er is sprake van proportionaliteit.

In de overeenkomst tussen NWWI en NRVT is expliciet vastgelegd dat:

  • de gegevens die NRVT van NWWI ontvangt alleen worden gebruikt voor het doorlopend toezicht van NRVT op de Register-Taxateurs;
  • de gegevens uitsluitend aan NRVT en de betreffende taxateur worden verstrekt.

Beide partijen zijn aan zorgvuldigheid gehouden, ter bescherming van de belangen van de taxateur.
 

Kan NRVT sancties opleggen aan de hand van deze gegevens?

NRVT is gehouden om verantwoordelijk en zorgvuldig met deze gegevens om te gaan, de wegingscriteria te beoordelen op plausibiliteit en bepaalde risicoclassificaties altijd zelf te onderzoeken. We combineren de aangeleverde data met onze eigen verzamelde gegevens en doen zelf nader onderzoek. Er volgen geen directie sancties van NRVT uit de gegevens van NWWI; NRVT doet altijd eerst zelf een audit. In het Reglement Doorlopend Toezicht is vastgelegd dat wij alleen maatregelen treffen naar aanleiding van ons eigen onderzoek.

Het uitgangspunt van NRVT is dat elke Register-Taxateur eens in de zoveel tijd aan een audit wordt onderworpen. De door NWWI verstrekte gegevens kunnen er dus alleen toe leiden dat een audit eerder plaatsvindt. NRVT vaart nooit blind op de gegevens van NWWI.


Terug naar overzicht