Interview: Ervaring cursus tot meester

5 maart 2020
Publicaties

Edwin de Kruyff volgde als één van de eerste de cursus tot meester. Hij ontving van NRVT een certificaat voor drie jaar en de opleidingsactiviteiten kan hij meenemen in de permanente educatie. NRVT vraagt hem naar zijn ervaringen.

Edwin de Kruyff, 54 jaar, is mededirecteur van DK Makelaars en DK Taxaties in Arnhem. Hij is actief in commercieel vastgoed, zijnde winkels, kantoren, bedrijfspanden, bedrijventerreinen en maatschappelijk vastgoed. Daarnaast taxeert hij met zijn kantoor verhuurde woningen en woningcomplexen.

De Kruyff: “Ik volgde de cursus tot meester omdat ik het belangrijk vind om mijn kennis over te dragen en jonge mensen een kans te geven om dit mooie vak uit te oefenen. Door de veranderde opleidingsstructuur moeten nieuwe taxateurs twee jaar lang praktijkervaring opdoen, alvorens zij hun beroep kunnen uitoefenen. Dat kan alleen als er mensen uit de praktijk bereid zijn deze nieuwe taxateurs te begeleiden.
 

‘Ik vind het belangrijk om jonge mensen een kans te geven’


Onderwijskundige aanpak
De cursus tot meester heb ik als goed ervaren. Hoewel ik net als mijn mede-cursisten op voorhand dacht dat het veel over de inhoud en de regelgeving zou gaan, was de cursus juist opgezet om je als meester handvatten te geven in de opleiding van je ‘gezel’. Het formuleren van leerdoelen, het begeleiden en coachen en het geven van feedback stonden centraal. De nadruk lag voornamelijk op de onderwijskundige aanpak.
 

‘Ik stak het meest op van het formuleren van de leerdoelen’


Leerdoelen
Ik stak het meest op van het formuleren van de leerdoelen. Juist het stap voor stap werken en tussentijds reflecteren. Wij hebben als praktijkmensen de neiging om veel stappen logisch te vinden, maar een gezel zal die stappen wel eerst moeten leren begrijpen.

Bereid om nieuwe taxateurs te begeleiden
Ik begeleid op dit moment één taxateur binnen ons eigen kantoor, maar ik sta er voor open om ook anderen te begeleiden. Gezellen zijn bij mij in goede handen. Los van de praktijkervaring en vakkennis die ik heb opgedaan, kan ik het geduld opbrengen om een opleidingstraject met een gezel in te gaan. De gezel doet ervaring op met het opstellen van een taxatierapport en leert hoe hij tot een onderbouwde waardering komt. Naast een gezonde dosis leergierigheid is nauwkeurigheid en gedisciplineerd werken absoluut een vereiste. Ook moet de gezel zich altijd blijven verdiepen in de markt en niet blind varen op data. Dat geef ik mijn gezellen dan ook mee.”


Lees hier meer informatie over het opleidingstraject tot Register-Taxateur.

Wilt u zich aanmelden als Meester? Dan kunt u zich hier aanmelden.


Terug naar overzicht