Introductie Bureauwaardering: een hybride taxatievorm

6 mei 2021
Nieuws

Per 1 juli 2021 is de bureauwaardering als hybride taxatievorm mogelijk. Brancheorganisaties NVM, Vastgoedpro en VBO introduceren hiervoor het model Bureauwaardering, in afstemming met NRVT. Het model is gebaseerd op de EBA (European Banking Authority) richtsnoeren inzake de initiëring en monitoring van leningen.

Het model Bureauwaardering vervangt de huidige modelmatige waardebepaling. Bancaire hypotheekverstrekkers kunnen van de waardebepaling gebruik maken bij het verstrekken van een hypothecair krediet voor een woning. Dit gebeurt nu, mits de Loan to Value (LTV) ratio niet hoger is dan 90%, nog zonder tussenkomst van een taxateur. De Register-Taxateur is verantwoordelijk voor de taxatie die wordt uitgevoerd met behulp van de modelwaarde. De taxateur draagt dus de volledige verantwoordelijkheid voor de waardering die volgt uit de hybride taxatie. De bureauwaardering heeft maatschappelijke betekenis en valt daarmee onder de categorie professionele taxatiediensten.
 

Aanpassen regelgeving NRVT

NRVT past haar regelgeving voor de bureauwaardering aan. Hierna kan het model per 1 juli 2021 worden gebruikt door de Register-Taxateur.

Het model zal ook als bijlage opgenomen worden in de Praktijkhandreiking Wonen en is richtinggevend voor de minimale werkzaamheden die de taxateur dient te verrichten. Er kan daarom, in lijn met de kaders van de NRVT-regelgeving, alleen op het niveau van de individuele taxatie op gemotiveerde wijze van worden afgeweken. Dit betekent dat de taxateur telkens zal moeten kunnen aantonen dat als hij is afgeweken van het model, dat zijn conclusie over de bureauwaardering die hij heeft goedgekeurd, niet anders zou zijn geweest dan in de situatie dat niet zou zijn afgeweken.
 

Adequaat toezicht op en audits van modelwaardeleveranciers

De modelwaarde speelt bij de bureauwaardering een belangrijke rol. De EBA stelt daarom de eis dat de taxateur zich zelf moet vergewissen van de robuustheid van het model. NRVT en de brancheorganisaties zijn van mening dat deze eis eigenlijk alleen kan worden ondervangen met adequaat toezicht op en audits van modelwaardeleveranciers. Wij zijn daarom nog in gesprek met belanghebbenden over de inrichting van dit toezicht.

In de aanloop naar 1 juli houden wij u op de hoogte van aanpassingen in de NRVT-regelgeving.

Voor meer informatie over het model Bureauwaardering, verwijzen wij u naar het persbericht van de brancheorganisaties.


Terug naar overzicht