Model Taxatierapport Woonruimte 2021 in begrijpelijke taal geschreven

26 februari 2021
Nieuws

Samen met BureauTaal is het model Taxatierapport Woonruimte 2021 in begrijpelijke taal geschreven: taalniveau B1. We ontvangen hier veel positieve reacties op.

Taalniveau B1 is goed begrijpbaar Nederlands. De Raad van Europa heeft een meetmethode ontwikkeld om het taalniveau van mensen en teksten te meten. De niveaus lopen van A1 (heel simpel taalgebruik) tot C2 (heel ingewikkeld taalgebruik). 95% van de mensen begrijpt taalniveau B1, zelfs als je geen hoge opleiding hebt gehad. Ook mensen met een hoge opleiding worden het liefst in dit eenvoudige Nederlands aangesproken. Dat komt omdat het makkelijk leest. Er worden korte, actieve zinnen gebruikt en moeilijke woorden worden zoveel mogelijk vermeden.

Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van onze bevolking begrijpt deze teksten niet goed. Het nieuwe taxatierapport 2021 is daarom opgesteld in eenvoudig Nederlands.
 

E-learning begrijpelijke taal voor taxateurs

BureauTaal heeft een e-learning ontwikkeld om mensen begrijpelijke teksten te leren schrijven voor hun eigen vak. Als u het nieuwe model Taxatierapport Wonen 2021 gaat gebruiken, dient u ook zelf teksten toe te voegen aan de modeltekst. Het is dan mooi als deze teksten in begrijpelijke taal zijn geschreven. NRVT stelt de e-learning van BureauTaal daarom kosteloos beschikbaar voor alle Register-Taxateurs. De e-learning kunt u registreren in de vrije ruimte. U kunt zich hier vanaf 1 maart voor aanmelden bij de verschillende opleiders.

Meer weten over de e-learning?

Bekijk hier de video om te zien hoe de e-learning werkt.


Terug naar overzicht