Lessen uit de praktijk 23: Objectiviteit & onafhankelijkheid – ongepaste beïnvloeding door een opdrachtgever

15 februari 2023
Publicaties

Tijdens het Doorlopend Toezicht van NRVT komen we leerzame situaties tegen. Die praktijklessen delen we graag met u. Hoe kunt u dit voorkomen? Lees hier de 23e publicatie:

Piet: “Hoi Henk, ik heb onlangs een woning gekocht. Er mankeert nogal wat aan, maar Jan gaat het pand grondig renoveren. Daarna ga ik het doorverkopen. Het pand wordt helemaal super! De bank wil wel graag een taxatie hebben met de waarde voor en na verbouwen. Jan en ik verstrekken die opdracht graag aan jou.”

Henk: “Hoi Piet en Jan, leuk jullie weer eens te spreken. Natuurlijk kan ik dat voor jullie doen, geen probleem.”

Piet: “De verbouwing doet Jan in eigen beheer, je hoeft in je taxatierapport dus niet te zetten wat een aannemer daarvoor zou rekenen. De verbouwingsspecificatie zal ik je mailen. Daarop staan alleen de materiaalkosten. Je hoeft alleen die mee te nemen in je rapport en kunt het letterlijk overnemen. Kun jij dat voor ons doen?”

Henk: “Nee, sorry Piet, dat zal niet gaan. Ik kan bij mijn taxatie niet zomaar blindvaren op een  aangeleverde verbouwingsspecificatie. Die zal ik toch echt moeten toetsen op marktconformiteit.”

Lees verder: Objectiviteit & onafhankelijkheid – ongepaste beïnvloeding door een opdrachtgever

Deze serie is gebaseerd op echte praktijksituaties, maar de beschreven taxateurs zijn fictief


Terug naar overzicht