Mailing: Herinnering scholingstraject woningtaxateurs: plan toets tijdig in

12 mei 2021
Publicaties

Op 1 juli 2021 gaat het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 in. Voor die datum moet elke Register-Taxateur Wonen de daarbij behorende opleiding en toets succesvol afronden. Met nog enkele weken te gaan zien we ook dat een aantal Register-Taxateurs de toets nog moet afleggen en soms zelfs nog niet heeft ingepland. Wij adviseren hen om goed voorbereid naar de toets te gaan en deze tijdig te plannen.

Let op: het niet met goed gevolg afronden van de toets kan leiden tot (bestuurlijke) maatregelen.
 

Tijdlijn scholingstraject

  1. U mag maximaal 3 keer de schriftelijke toets afleggen vóór 1 juli 2021. Het examen kunt u afleggen bij SVMNIVO of Beroepsexamens Makelaars.
  2. U moet vóór 1 juli 2021 geslaagd zijn voor de schriftelijke toets(en).
  3. Indien u op 1 juli 2021 niet geslaagd bent, krijgt u eenmalig de kans om de toets mondeling af te leggen. Aan dit mondeling worden minimaal dezelfde hoge eisen gesteld als aan de schriftelijke toets, maar kan al naar gelang de situatie en kennis van de examenkandidaat tot meer dieptevragen leiden.
  4. De mondelinge toets wordt afgenomen door de exameninstelling(en) in de periode 1 juli tot 31 december 2021­.
  5. Wie op 1 juli 2021 niet geslaagd is voor de schriftelijke toets en ook nog niet voor de mondelinge toets, kan nog wel taxeren en het taxatierapport laten valideren maar heeft dan bij zijn taxatierapport altijd een plausibiliteitsverklaring nodig van een taxateur die wel geslaagd is voor de toets.
  6. Wie vóór 31 december 2021 niet geslaagd is voor de toets, krijgt automatisch een bestuursmaatregel opgelegd, inhoudende dat de opleiding opnieuw dient te worden gevolgd. Aansluitend dient de schriftelijke toets met goed gevolg afgerond te worden, waarbij er slechts één herkansing wordt geboden. De toets dient in dat geval behaald te zijn vóór 1 juli 2022. U krijgt hiervoor geen extra PE-punten.
  7. Gedurende de periode 1 januari tot 1 juli 2022 of tot het moment dat u slaagt voor de toets, geldt nog steeds de hiervoor onder punt 5 genoemde eis van een plausibiliteitsverklaring.
  8. Wie op 1 juli 2022 nog niet geslaagd is, wordt op bestuursbesluit uitge­schreven uit de kamer Wonen op grond van het niet voldoen aan de educatieverplichting. U heeft dan nog de mogelijkheid om binnen 6 weken in beroep te gaan bij de Commissie van Beroep.
     

Demotoets

Exameninstellingen en opleiders ontwikkelden een demotoets over het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021. Deze demotoets is gratis beschikbaar via de Beroepsopleiding Makelaars in de leeromgeving van de cursisten en via de website van SVMNIVO. U vindt de demotoets hier.
 

Het aftellen is begonnen

Met nog 7 weken te gaan komt de ingangsdatum van 1 juli heel snel naderbij. U heeft 3 kansen om de schriftelijke toets te doen, maar die moet u dan wel tijdig plannen. Als u één keer de toets heeft afgelegd en niet geslaagd bent op 1 juli, heeft u geen schriftelijke herkansingen meer.

Let op: denk bij het inplannen van de toets aan de capaciteit van de examenlocaties. U loopt het risico dat er geen plek meer is wanneer u wacht tot het laatste moment.

Ook als u de toets al gedaan heeft, gezakt bent en een bezwaar heeft ingediend bij de exameninstelling, moet u rekening houden met de deadline van 1 juli 2021. Wij adviseren u om dan niet de uitkomst van het bezwaar af te wachten - daar staat namelijk 6 weken voor - maar alvast een datum voor een nieuwe toets te plannen. Dit komt wel voor eigen rekening.
 

Plausibiliteitsverklaring

Taxateurs die op 1 juli 2021 niet geslaagd zijn voor de toets, kunnen alleen met een plausibiliteitsverklaring van een woningtaxateur die wél geslaagd is, hun rapporten laten valideren bij het NWWI. Het validatie-instituut heeft laten weten deze regeling komende maand te gaan inregelen. Een taxatierapport zónder plausibiliteitsverklaring wordt niet gevalideerd.
 

Tot slot

Wij wensen eenieder die de toets nog moet afleggen veel succes met de voorbereidingen. Mocht u de toets al met goed gevolg hebben afgelegd, dan kunt u dit bericht uiteraard negeren.


Terug naar overzicht