Mailing: Tijdlijn scholingstraject nieuw model Taxatierapport Wonen 2021

3 februari 2021
Publicaties

Zoals u weet hebben de taxatiebranche en geldverstrekkers gezamenlijk het nieuwe model taxatierapport Wonen 2021 ontwikkeld. De introductie van het nieuwe model betekent dat u een scholingstraject heeft moeten doorlopen en aansluitend een afsluitende toets c.q. examen met goed gevolg moet afleggen. Het betreft een serieuze toets waarvoor zelfstudie nodig is en waarvoor opleiders inmiddels readers en examentrainingen hebben ontwikkeld. Als u geslaagd bent voor de toets kunt u vanaf 1 juli 2021 met het nieuwe model werken.
 

Tussentijdse evaluatie toetsen

Op 7 januari jongstleden is er overleg geweest tussen NRVT, brancheorganisaties, opleiders en exameninstituten over het scholingstraject en de aansluiting van opleiding en toetsing. Hierbij is een aantal vragen en antwoorden voor de toetsen opnieuw beoordeeld. Een klein aantal (te) gedetailleerde vragen is geschrapt dan wel vervangen of helderder geformuleerd. Aan vragen met meerdere antwoordmogelijkheden zijn deelpunten toegekend. De wijzigingen zijn met terugwerkende kracht doorgevoerd binnen al afgenomen toetsen. De betreffende kandidaten zijn hierover geïnformeerd.
 

Tijdlijn scholingstraject

Tijdens een vervolgoverleg met de brancheorganisaties op 11 en 19 januari is het traject verder uitgewerkt in een tijdlijn. Hieronder hebben we de belangrijkste beslispunten en deadlines voor u samengevat:

  1. U mag maximaal 3 keer de schriftelijke toets afleggen vóór 1 juli 2021. Het examen kunt u afleggen bij SVMNIVO of Beroepsexamens Makelaars.

  2. U moet vóór 1 juli 2021 geslaagd zijn voor de schriftelijke toets(en).

  3. Indien u op 1 juli 2021 niet geslaagd bent, krijgt u eenmalig de kans om de toets mondeling af te leggen. Aan dit mondeling worden minimaal dezelfde hoge eisen gesteld als aan de schriftelijke toets, maar kan al naar gelang de situatie en kennis van de examenkandidaat tot meer dieptevragen leiden.

  4. De mondelinge toets wordt afgenomen door de exameninstelling(en) in de periode 1 juli tot 31 december 2021­.

  5. Wie op 1 juli 2021 niet geslaagd is voor de schriftelijke toets en ook nog niet voor de mondelinge toets, kan nog wel taxeren en het taxatierapport laten valideren maar heeft dan bij zijn taxatierapport altijd een plausibiliteitsverklaring nodig van een taxateur die wel geslaagd is voor de toets.

  6. Wie vóór 31 december 2021 niet geslaagd is voor de toets, krijgt automatisch een bestuursmaatregel opgelegd, inhoudende dat de opleiding opnieuw dient te worden gevolgd. Aansluitend dient de schriftelijke toets met goed gevolg afgerond te worden, waarbij er slechts één herkansing wordt geboden. De toets dient in dat geval behaald te zijn vóór 1 juli 2022. U krijgt hiervoor geen extra PE-punten.

  7. Gedurende de periode 1 januari tot 1 juli 2022 of tot het moment dat u slaagt voor de toets, geldt nog steeds de hiervoor onder punt 5 genoemde eis van een plausibiliteitsverklaring.

  8. Wie op 1 juli 2022 nog niet geslaagd is, wordt op bestuursbesluit uitge­schreven uit de kamer Wonen op grond van het niet voldoen aan de educatieverplichting. U heeft dan nog de mogelijkheid om binnen 6 weken in beroep te gaan bij de Commissie van Beroep.

Meer informatie over het scholingstraject vindt u hier.

Ook de komende periode houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe model Taxatierapport Wonen 2021. Zo volgen nog enkele bijlagen, een invulinstructie en FAQ. Heeft u vragen? Dan horen wij dat graag via info@nrvt.nl. Indien u het afsluitende examen nog moet afleggen: succes met de voorbereidingen en de toets!


Terug naar overzicht