Boete na slechte taxatie woon-winkelpand

Dossiernummer: 20200608

Datum uitspraak: 19 oktober 2020

Klager is eigenaar van een woon-winkelpand en heeft voor afstemming met de belastingdienst een taxatierapport nodig.

De taxateur volstaat met een waardeverklaring. Dat wordt geweigerd door de belastingdienst, en de klager vraagt de taxateur om een taxatierapport dat wel voldoet. In de 2e versie ontbrak opnieuw het nodige, zoals de referentiepanden. Die stuurde de taxateur achteraf nog door naar klager.

Een verkort rapport is op grond van de NRVT-regelgeving niet toegestaan. Als een opdrachtgever hierom vraagt, moet de taxateur aangeven dat dit niet mogelijk is.

Maar ook toen de taxateur de kans kreeg zijn eerdere fout te herstellen, heeft hij volstaan met een rapport zonder referentiepanden. Achteraf toesturen lost niets op, het gaat erom dat de taxateur met de referentiepanden heeft onderbouwd hoe hij tot de waardering is gekomen. Dat er geen referentiepanden zouden zijn, terwijl het object in een belangrijk winkelgebied ligt, met vele woon-winkelpanden, kan het Tuchtcollege zich niet voorstellen.

Ook heeft de taxateur niet in het rapport aangegeven waarom hij zich – ingeschreven in de kamer Wonen – capabel achtte om een bedrijfspand te taxeren. De klager heeft last gehad van het slechte rapport: verder overleg met de belastingdienst is hem geweigerd na twee onvolledige rapporten. Daarom legt het Tuchtcollege een boete op van € 750,00.