De extra schuur en het taxatiebemiddelingsbureau

Dossiernummer: 20200605

Datum uitspraak: 12 oktober 2020

Klagers kopen een woning en verzoeken een taxatiebemiddelingsbureau een taxatie uit te voeren.

De taxateur hoort tijdens de inspectie van de verkoper dat de kopers ook de schuur van de buurman gekocht hebben. De taxateur neemt de schuur mee in de inspectie en in het taxatierapport.

Als klagers het taxatierapport ontvangen, melden ze bij het taxatiebemiddelingsbureau dat de schuur niet meegenomen moet worden bij de taxatie, omdat deze niet in de hypotheek wordt meegenomen. Deze wordt apart gefinancierd, buiten de hypotheek om.

De taxateur ontvangt het bericht en past enkele zaken aan, en verlaagt de waardering met het bedrag dat hij voor de schuur had berekend. Klagers zijn nog niet tevreden, want de schuur staat nog wel vermeld in de vergelijking met de referentiepanden. Ook staat er enkele andere feitelijkheden onjuist vermeld. Uiteindelijk moet het taxatierapport driemaal ontkoppeld worden en de laatste versie is volgens klagers nog niet juist.

De taxateur erkent dat het proces niet goed is verlopen, en vindt het jammer dat klagers niet rechtstreeks contact met hem willen opnemen, omdat de opmerkingen nu via het taxatiebemiddelingsbureau lopen, wat de communicatie er niet eenvoudiger op maakt.

Het Tuchtcollege verklaart de klacht gegrond en legt een waarschuwing op.

Het Tuchtcollege weegt hierbij mee dat de taxateur steeds bereid is geweest om zijn rapport aan te passen en zich heeft opengesteld voor communicatie.