De vergeten bovenverdieping

Dossiernummer: 20190221
Datum uitspraak: 2 oktober 2019

In deze klacht stelt de klager dat de taxateur niet van het juiste woonoppervlak is uitgegaan. De woning heeft volgens het taxatierapport een woonoppervlak van 120 m². Klager denkt dat dat niet klopt, het zou 152 m² moeten zijn.

Het Tuchtcollege overweegt dat de taxateur 3 referentieobjecten heeft opgenomen uit dezelfde straat. Eén met een oppervlakte van 120m² en twee met een oppervlakte van 152 m². 

De taxateur vindt dat hij het goed heeft gedaan en weigert de woning opnieuw op te meten. Zijn opdrachtgever, de ex-partner van klager, was immers tevreden met het taxatierapport. 

Dakopbouw
Het kleinste referentiepand heeft geen dakopbouw, de grotere referenties hebben dat beiden wel. Uit de plattegrond en foto’s blijkt dat de getaxeerde woning ook een dakopbouw heeft. Daarom oordeelt het Tuchtcollege dat de taxateur van verkeerde maten is uitgegaan en tot een onjuiste marktwaarde is gekomen. De taxateur had rekening moeten houden met de belangen van klager, die als mede-eigenaar ook belanghebbende was van het rapport.

De klacht is gegrond en de taxateur krijgt een waarschuwing opgelegd.