Ondanks slechte staat woning, taxatiewaarde niet te hoog

Nadat de eigenaar van een vrijstaande woning overlijdt, krijgen de drie erfgenamen onenigheid over de woning. De woning wordt maar liefst viermaal getaxeerd.

Klacht tegen taxateur met hoogste waarde

Tegen de taxateur die tot de hoogste waarde komt, dient één van de erfgename een klacht in. Klager verwijt de taxateur dat hij verantwoordelijk is voor de ontstane ruzie tussen de erfgenamen over de woning. Hij zou onvoldoende rekening gehouden hebben met de slechte staat van de woning en het rapport kon niet gevalideerd worden.

Bouwkavel met dezelfde omvang € 300.000 waard

De taxateur nam in zijn rapport opdat het pand in slechte staat is, maar denkt dat de vrijstaande woning in deze omgeving zeker de prijs kan opbrengen waarvoor hij het getaxeerd heeft. Hij heeft aangeboden de woning in de verkoop te nemen, maar daar ging klager niet op in. Ter zitting lichtte de taxateur zijn berekeningen nader toe. Hij gaf aan dat een bouwkavel met dezelfde omvang circa
€ 300.000 waard is, zodat hij met een waardering van € 365.000 niet hoog zit.

Taxateur niet verantwoordelijk voor ruzie binnen familie

Het Tuchtcollege stelt vast dat de taxateur het voorgeschreven model en meerdere waarderingsmethoden gebruikte en toelichtte waarom hij van andere referentiepanden is uitgegaan bij zijn taxatie. De waardering is zorgvuldig, volgens de regels van NRVT uitgevoerd.

De taxateur vindt niet dat de taxateur verantwoordelijk is voor de ruzie binnen de familie. Een validatie is op grond van de NRVT-regelgeving niet vereist en is de keuze van de opdrachtgever.

De klacht is ongegrond.

Dossiernummer: 20190104

Datum klacht: 10 mei 2019