Ongegronde klacht over 5% hogere taxatie

Dossiernummer: 20191109
Datum uitspraak: 6-7-2020

Twee taxateurs taxeren een woning in verband met een echtscheiding. Klaagster vindt dat de waardering van de beklaagde taxateur te hoog is. Hij vermeldt niets over een gebrek, terwijl de andere taxateur dat wel doet.

De taxateur is verbolgen over de klacht: het verschil tussen beide taxaties is 5%, hij probeert klaagster ertoe te bewegen de klacht in te trekken. De emoties lopen hierbij hoog op, klaagster beschuldigt de taxateur van bedreiging. ­­­­­­

Het Tuchtcollege overweegt dat de beklaagde taxateur aangeeft dat het gaat om een recent volledig gerenoveerde, luxe afgewerkte woning en dat de andere taxateur meer aandacht heeft voor scheurvorming in de gevel en andere zaken die enige aandacht nodig hebben. Dat is nog niet hetzelfde als een gebrek, dan zou een taxateur moeten aangeven welk bedrag gemoeid is met het herstel.

Dat er een bouwkundig rapport zou zijn van de woning, is niet gemeld aan de taxateur en ook niet aan het Tuchtcollege, zodat hiermee geen rekening kan worden gehouden.

Verder overweegt het Tuchtcollege dat een getaxeerde waarde een schatting betreft. Interpretaties van Register-Taxateurs kunnen naar hun aard altijd enigszins uiteenlopen. Dat de taxateur niet de juiste referenties heeft gebruikt, is niet gebleken.

Het is duidelijk dat de emoties bij beide partijen zijn opgelopen, maar dat de taxateur daarbij in strijd heeft gehandeld met de geldende gedragsregels is niet vastgesteld.

De klacht is ongegrond.