Schuur of bedrijfsloods?

Dossiernummer: 20191129
Datum uitspraak: 17-3-20

In het kader van een echtscheiding wordt een taxatierapport opgemaakt. Klaagster heeft diverse bezwaren tegen het rapport. Zij klaagt over:

  • gebrekkige communicatie
  • een veel te lage waardering
  • het doel van de taxatie
  • het bestemmingsplan

De loodsen achter de woning hebben een bedrijfsbestemming en de taxateur is alleen ingeschreven in de kamer Wonen. De taxateur was volgens klaagster niet bevoegd om de taxatie uit te voeren.

De taxateur heeft de loodsen als schuren en tuin gewaardeerd, omdat haar bij de inspectie verteld is dat de loodsen niet worden verhuurd, maar als privéopslag worden gebruikt. Klaagster beschikt niet over gegevens omtrent de verhuur en zegt dat haar ex-man weigert daarover gegevens te verstrekken.

Het Tuchtcollege constateert dat de communicatie, waardoor een afspraak niet doorging, beter had gekund. Maar dat is niet voldoende voor het tuchtrecht. Dat de loodsen bedrijfsmatig verhuurd worden, is onvoldoende gebleken, zodat de taxateur deze niet als bedrijfsmatig vastgoed hoefde te vermelden. Daardoor is taxateren buiten de kamer niet aan de orde. De hoogte van de geschatte waardering kan door het Tuchtcollege alleen marginaal getoetst worden. De aangevoerde onjuistheden die klaagster heeft opgesomd, raken niet de kern van het rapport.

De klacht is daarom ongegrond.