Slordigheden en algemene omschrijving in taxatierapport

Dossiernummer: 20191017
Datum uitspraak: 25-2-20

Klagers menen dat de taxateur hun woning te laag heeft gewaardeerd. De taxateur heeft een aantal fouten gemaakt, er staat bijvoorbeeld in het rapport dat er geen HR-ketel is, maar die is er wel. Ook de luxe keuken en een sierhek rondom te tuin wordt niet benoemd. De taxateur heeft een deel van de opmerkingen verwerkt in een aangepast rapport, maar wil de waardering niet aanpassen.

Het Tuchtcollege overweegt dat de waardering op zich alleen marginaal getoetst kan worden. Er is sprake van onzorgvuldigheden, maar het Tuchtcollege benadrukt dat ‘slordig’ niet meteen ‘tuchtwaardig’ is. Dat uitgegaan is van een onjuist aantal vierkante meters, is niet gebleken. Bij de keuze van referentiepanden heeft de taxateur enige mate van vrijheid, hij hoeft niet te vermelden welke referenties hij niet geschikt vindt.

De opmerkingen over de omschrijving vindt het Tuchtcollege niet aan te merken als ‘onzorgvuldigheden’. Bij de omschrijving hoeft niet de merknaam van een keuken, dakraam of deur vermeld te worden. Dat kan passen bij een verkoopbrochure, maar is niet nodig in een taxatierapport. Dat de taxateur klagers daar tegemoet is gekomen door dit ook aan te passen, betekent niet dat de meer algemene omschrijving onzorgvuldig was.

Het Tuchtcollege overweegt dat er toch wel een en ander mankeerde aan het taxatierapport. Een eventuele volgende keer komt de taxater niet zo gemakkelijk vanaf. Deze klacht is ongegrond.