Taxeren en makelen op dezelfde dag

Dossiernummer: 20190928
Datum uitspraak: 17-3-2020

De taxateur maakt een taxatierapport op in verband met een overbruggingskrediet en dient die in bij NWWI voor validatie.

Vervolgens wordt hij door potentiële kopers benaderd, die een bod willen uitbrengen op de woning. De taxateur meldt het bod aan de verkoopmakelaar, waarbij hij vermeldt dat hij de woning kent omdat hij net een taxatie heeft afgerond.

Maar dat afronden is iets te voorbarig. NWWI mist nog iets in het taxatierapport. Dat vult de taxateur aan en het rapport wordt gevalideerd.

De verkopende opdrachtgever is daar niet blij mee. Hoe kan de taxateur tegelijkertijd voor de verkoper optreden als taxateur en voor de kopers als makelaar? De taxateur realiseert zich dat hij niet handig heeft opgetreden.

Het Tuchtcollege oordeelt dat de geschatte waarde door de taxateur autonoom en onafhankelijk was vastgelegd vóórdat hij contact kreeg met de kopers. Maar de schijn van belangenverstrengeling had hij moeten vermijden. Daarom is de klacht gegrond en wordt de taxateur een waarschuwing opgelegd.