Te innige samenwerking na afgewezen validatie

Dossiernummer: 20190722
Datum uitspraak: 14-11-2019

NWWI dient een klacht in tegen twee taxateurs. De ene taxateur bood kort achter elkaar twee taxatierapporten ter validatie aan voor één opdrachtgever. De tweede validatie werd geweigerd. De taxateur legde zich daarbij neer en zocht snel een andere taxateur voor zijn opdrachtgever. Taxateur 2 kreeg het taxatiedossier, het rapport, de foto’s en uitleg van taxateur 1. In feite bleef het rapport precies hetzelfde, alleen de naam van de taxateur wijzigde.

Dat vond NWWI niet stroken met de regels. Taxateur 2 had een eigen taxatie moeten doen en niet alleen het rapport van taxateur 1 moeten overnemen.

Bij de behandeling van de klacht door het Tuchtcollege bleek dat taxateur 2 de woning vanwege de spoedeisendheid ook niet had geïnspecteerd.

Het Tuchtcollege vindt de klacht tegen beide taxateurs gegrond. De taxateurs hebben gehandeld in strijd met fundamentele beginselen van integriteit, onafhankelijkheid en zorgvuldigheid, zoals vastgelegd in artikelen 10, 11 en 12 van het Reglement Gedrags- en Beroepsregels.

Taxateur 1 had niet zijn gehele dossier naar taxateur 2 moeten doorsturen, hij heeft zich daarbij teveel bemoeid met een taxatie van een collega. Deze krijgt een waarschuwing.

Taxateur 2 krijgt een berisping, omdat deze in het rapport in strijd met de feiten verklaard heeft dat de woning geïnspecteerd is.