Verkort rapport vanwege een boedelscheiding

Een taxateur stelt vanwege een boedelscheiding in 2016 een verkort rapport op. Volgens klaagster is de waarde van de woning (te) laag gewaardeerd. De ex-partner zou juist belang hebben bij een lage taxatie voor financiering van de overname.

De taxateur geeft aan dat een verkort rapport begin 2016 gebruikelijk was. Een verkort rapport stelt zij nu niet meer op. Het verkorte rapport vormt tevens geen onderdeel van de klacht.

Nadat de klacht kenbaar is gemaakt, nodigt de taxateur de klaagster uit op kantoor. Op verzoek heeft de taxateur een aanvulling op het rapport gemaakt, met daarin de waarde aangegeven als zaken in orde zouden zijn die tijdens de inspectie niet in orde waren. De taxateur heeft zich daarbij niet laten beïnvloeden.

Het tuchtcollege oordeelt dat er geen aanleiding is om te twijfelen aan de waardering van de woning, omdat referentieverkopen uit de directe omgeving een vergelijkbare waarde hadden. Een verkort rapport had echter nooit mogen worden opgesteld. Professionele taxatiediensten werken uitsluitend met taxatierapporten.

De klacht is ongegrond.

Dossiernummer: 20180625

Datum uitspraak: 9 oktober 2018

Lees de volledige uitspraak