Waarschuwing na schending van algemene beginselen zorgvuldigheid en objectiviteit

Dossiernummer: 20200929
Datum uitspraak: 15 april 2021

Een taxatierapport wordt door NWWI geweigerd, omdat sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Een tweede taxateur neemt de opdracht over.

Ook dit tweede taxatierapport wordt niet gevalideerd door NWWI. Het vertoont wel erg veel gelijkenis met het eerdere rapport. Ook kloppen er een aantal data niet; de inspectiedatum ligt vóór de opdrachtverstrekking en de gebruikte foto’s in het tweede rapport zijn de foto’s gemaakt door de taxateur van het eerste taxatierapport. De tweede taxateur geeft aan dat hij het rapport van zijn collega prima vond en daarom de bijlagen heeft overgenomen. Hij geeft toe dat er iets misgegaan is met de foto’s; hij had eigen foto’s gemaakt, die hij later heeft toegestuurd aan NWWI. Volgens NWWI zijn deze van een latere datum dan de inspectie.

Het Tuchtcollege overweegt dat een Register-Taxateur zijn werkzaamheden nauwgezet en grondig uit moet voeren. Hij dient zijn eigen onderzoek te doen om onafhankelijk tot een waardering te komen.

Dat heeft de taxateur hier niet gedaan. Hij heeft de algemene beginselen van zorgvuldigheid en objectiviteit geschonden zodat de klacht gegrond is. De taxateur – die het bestreden rapport heeft ingetrokken – krijgt een waarschuwing opgelegd.