Onvolledig taxatierapport uit echtscheidingsprocedure onvoldoende voor klacht

Dossiernummer: 22459

Datum uitspraak: maandag 20 februari 2023

In het kader van een echtscheiding wordt een taxatierapport opgemaakt van de echtelijke woning in opdracht van een van beide ex-partners. De andere ex-partner dient een klacht in over het rapport. Daarin stelt zij dat het rapport onvolledig is, dat de taxateur telefonisch erkend zou hebben dat de waarde te laag is vastgesteld en dat de taxateur zich heeft laten beïnvloeden door de opdrachtgever.

De taxateur zegt dat hij een volledig rapport heeft opgemaakt en aan zijn opdrachtgever heeft toegestuurd. Hij kan dat rapport niet aan het tuchtcollege overleggen, omdat zijn opdrachtgever hem hiervoor geen toestemming heeft gegeven. Hij ontkent met klem dat hij heeft gezegd dat de waarde niet juist zou zijn; hij heeft in het gesprek gezegd dat hij achter de marktwaarde staat en dat deze in het rapport is onderbouwd. Ook is van een wenswaarde geen sprake, en als hem dat gevraagd zou zijn, zou hij nooit op zo’n verzoek ingaan.

Het tuchtcollege gaat als eerste in op het onvolledige taxatierapport. Klager is als mede-eigenaar van de woning belanghebbende en kan dus een klacht indienen als zij meent dat het taxatierapport niet juist is opgesteld. Zij is echter niet de opdrachtgever van de taxatie en heeft maar een deel van het taxatierapport, namelijk de eerste tien pagina’s, die in de echtscheidingsprocedure bij de rechter door de opdrachtgever zijn overgelegd.

Het tuchtcollege overweegt dat de vertrouwelijkheid tussen de taxateur en zijn opdrachtgever gerespecteerd moet worden, nu tussen beide ex-echtgenoten sprake blijkt van een tegengesteld belang waar het tuchtcollege niet in kan treden. Dat zou anders kunnen zijn als tussen de taxateur en de opdrachtgever in de opdrachtvoorwaarden vastgelegd is dat deze in het kader van tuchtrecht kunnen worden overlegd. Echter, omdat de opdrachtvoorwaarden ook niet in bezit zijn van de klager, kan dat niet worden vastgesteld. 

Omdat klager maar een half rapport heeft, wordt zij hierdoor belemmerd in het onderbouwen van de klacht. Het tuchtcollege kan daar geen verandering in brengen.

Dat het rapport onvolledig zou zijn, kan het tuchtcollege daarom niet vaststellen. Ook de andere klachtonderdelen zijn onvoldoende onderbouwd, zodat de klacht ongegrond is.


Terug naar overzicht