Taxateur werkt zonder internet of computer en gelooft niet in regelgeving: 4 maanden schorsing

Dossiernummer: N22407

Datum uitspraak: donderdag 20 oktober 2022

NRVT voert een audit uit bij een taxateur. Maar liefst zeven taxatierapporten voldoen niet aan de eisen. Het zijn zeer summiere rapporten, waar van alles aan ontbreekt. Ook taxeert de taxateur, ingeschreven in de Kamer Wonen, alles wat op zijn pad komt. NRVT dient een klacht in met het verzoek een schorsing op te leggen, waarvan één maand onvoorwaardelijk.

De taxateur benadrukt in de procedure dat hij in zijn carrière van 42 jaar makelaarschap vertrouwd is geraakt met een bepaalde werkwijze. Zo heeft hij jarenlang, op verzoek van opdrachtgevers, rapporten opgeleverd op 1 A4. De taxateur zegt te begrijpen dat dat niet meer kan.

Tijdens de hoorzitting trekt de taxateur het nut van de regelgeving van NRVT in twijfel. Tevens bevestigt hij dat hij niet met computers of internet kan omgaan en niet van plan is dat te veranderen.

Het tuchtcollege overweegt dat de rapporten onzorgvuldig en niet transparant en controleerbaar zijn opgesteld. Ook voldoet de taxateur niet aan de vereiste vakbekwaamheid en professionaliteit. De klacht is dan ook gegrond.

Het tuchtcollege heeft er geen enkel vertrouwen in dat de taxateur in de toekomst wel rapporten zal opstellen die aan de regels voldoen, alleen al omdat hij de daarvoor benodigde informatiebronnen niet kan raadplegen. Daarom legt het tuchtcollege een fors hogere maatregel op dan door NRVT is gevraagd: een onvoorwaardelijke schorsing voor 4 maanden.

Na de uitspraak heeft de taxateur laten weten dat hij zijn bedrijf overdraagt en met pensioen gaat.


Terug naar overzicht