Terecht uitgeschreven bij niet behalen PE-punten

Dossiernummer: 20180529/20180530

Datum uitspraak: donderdag 01 november 2018

NRVT schreef Register-Taxateurs die hun PE-punten niet behaalden, per 1 juli uit het Register. Twee taxateurs gingen tegen dit besluit in beroep.

Ziekte en geen noodzaak tot taxeren

Beide taxateurs erkennen dat ze in 2016 en 2017 niet aan de PE-verplichting voldeden. Eén van de taxateurs geeft als verklaring: drukte in een nieuwe functie, een burn-out en onverwachte beeindiging van haar arbeidscontract. De taxateur maakt nu kans op een functie die inschrijving in het Register vereist.

De andere taxateur en werkte bij een projectontwikkelaar, waar hij niet hoefde te taxeren. Hij wil Register-Taxateur blijven, voor meer carrierekansen in de toekomst. Het verbaast hem dat NRVT geen contact met hem opnam over het behalen van de PE-punten.

Geen verzoek tot uitstel of vrijstelling

De Commissie van Beroep ziet geen aanleiding om van de regelgeving af te wijken. Het druk hebben is geen argument om de PE-punten niet te behalen. In het geval van ziekte of bijzondere omstandigheden kan uitstel of vrijstellingen worden aangevraagd, maar dat is niet gebeurd. Het is niet mogelijk om achteraf punten in te halen, dat zou een verkeerd signaal zijn naar taxateurs die jaarlijks wel aan hun PE-verplichting voldoen. Het niet behalen van PE-punten is in beide gevallen het eigen risico van de taxateur.

Zelf verantwoordelijk voor bijhouden PE-punten

De Commissie begrijpt daarnaast niet dat het besluit van NRVT voor één van de taxateurs als een verrassing kwam. Met regelmaat is de taxateur geïnformeerd over het behalen van de PE-punten. Het bijhouden van de behaalde punten, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van de taxateur. NRVT is niet verplicht om taxateurs persoonlijk te waarschuwen voor uitschrijving uit het Register.

De Commissie verklaart beide beroepen ongegrond.


Terug naar overzicht